Hormony tarczycy na dwie dawki.

Marzec 9, 2018 by
Kategoria: Tarczyca

Wraca temat hormonów tarczycy i pytacie się, co najlepiej zrobić. Po pierwsze sugeruję byście logicznie patrzyli na swoje badania, gdyż można wpaść w pułapkę “leczenia” wyników, gdy lekarz zapisuje tylko TSH albo TSH i fT4.

O tym co należy wziąć pod uwagę w leczeniu tarczycy pisałem tutaj:

http://www.zespoldowna.info/to-mam-podawac-tylko-letrox-czy-tez-jeszcze-cos.html

“NASZYM CELEM JEST EFEKTYWNY POZIOM T3 BO ON ODPOWIADA ZA WALKĘ Z CHOROBĄ ALZHEIMERA, OBNIŻA EKSPRESJĘ GENÓW, WSPIERA WZROST, WPŁYWA NA INTELIGENCJĘ. PRZY DYSFUNKCYJNYCH ETAPACH KONWERSJI I BŁĘDNEJ REAKCJI TSH, JEDYNIE DZIAŁANIE NA ODPOWIEDNI POZIOM T3 JEST KLUCZOWE.”

I teraz przykład:

image

Normy:

ft4: 0,97-1,61 ng/dl

ft3: 2,53-5,22 pg/ml

Są to badania z okresu wrzesień 2017 marzec 2018. Były podawane te same hormony: letrox (T4) i thybon (T3).

Pułapki tego schematu były następujące:

1.Po pierwszym badaniu wszystko było podporządkowane ft4 i ustalone zostały wysokie dawki letroxu 75/100 (co drugi dzień) nie dały żadnego przyrostu wobec badania pierwszego, a wynik ft 3 obniżył się.

2.Zmiana dawkowania letroxu na niższe dawki spowodowała poprawę TSH, poprawę ft3 i zmniejszenie ft 4. Ten efekt też nie jest zgodny z naszym oczekiwaniem.

3.Na ostatnim etapie podzielono dawkę T3 na dwie i uzyskano wynik poprawiający zdecydowanie (największe w historii w ramach tej samej normy) poziomy ft3, ft4…ale obniżając zdecydowanie TSH.

WNIOSKI:

Leczenie wyników jak to często ma miejsce u lekarza endokrynologa na poziomie TSH i ft4 jest błędne o czym pisałem. Naszym celem jest utrzymanie na stałym poziomie istotnie wysokiego poziomu aktywnego hormonu tarczycy jakim jest ft3, przy dobrym buforze ft4. Logika działania zatem musi się opierać na aktywności syntetycznego hormonu i ich metabolizmie.

Z tej perspektywy patrząc kluczowym ruchem były dwie kwestie:

1.Podzielenie dawki T3 thybonu na porcję rano i porcję po godzinie 15.

2.W efekcie supresyjne działanie T3 na T4 wynikające z piku wysokiej dawki T4 zanikło.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3821467/

image

3.Pozostaje zatem przy tym pozytywnym działaniu tej kombinacji, ustalenie odpowiedniej proporcji podawania T4 do T3. Według literatury powinno to być 13 do 1, czyli dla 75 mg letroxu powinniśmy mówić o dawce 6 mg Thybionu. Dla dawki 100 mg powinniśmy mówić o dawce 8 mg.

4.Z mojej perspektywy patrząc analiza poziomu TSH jest tutaj istotnie pomijalna.

5.Zawsze Thybion (T3) powinien być podawany dwa razy dziennie.

6.Z tej perspektywy patrząc istniej możliwość obniżenia poziomów podawanych hormonów w stosunku do tego co jest podawane obecnie.

Wyraź swoją opinię

Powiedz nam co myślisz...