Pierwsze takie bardzo jednoznaczne badanie negujące monoterapię tyroksyną T4

Październik 26, 2015 by
Kategoria: Tarczyca

Dzięki Monice mogłem przeczytać ten artykuł i mnie to bardzo pocieszyło, pomimo tego że nie jest to badanie w kierunku zespołu Downa. potwierdza ono moje wcześniejsze przypuszczenia i potwierdza słuszność zmiany podejścia do suplementowania tarczycy.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25555216

image

Pojawiają się tam nastepujące fakty:

1.”…normalization of serum TSH with L-T4 monotherapy results in relatively low serum 3,5,3′-triiodothyronine (T3)…”

czyli normalizacja serum TSH poprzez monoterapię za pomocą L-T4 daje relatywnie  niskie serum T 3.

Potwierdza to moje obserwacje. Jasiek będąc suplementowany tylko przez T 4, nie prezentował znaczącego wzrostu T 3 najbardziej kluczowego parametru pracy tarczycy.

2.”…normalization of serum TSH with L-T4 monotherapy results…high serum thyroxine/T3 (T4/T3) ratio…”

czyli normalizacja serum TSH poprzez monoterapię za pomocą L-T4 daje wysoki wskaźnik T4 do T3….który nie przekłada się na poprawę niedoczynności tarczycy.

WNIOSEK:

SUPLEMENTOWANIE TARCZYCY MUSI BYĆ PRZYGOTOWANE W OPARCIU O ZRÓŻNICOWANE TERAPIE, Z PEWNOŚCIĄ T 3 I T 4, A TAKŻE CYNKU, SELENU I JODU, JEŻELI TO JEST POTRZEBNE.

Komentarze

1 Komentarz do “Pierwsze takie bardzo jednoznaczne badanie negujące monoterapię tyroksyną T4”
  1. M. pisze:

    Dziękuje za wszystkie artykuły :) Codziennie odwiedzam tę stronę! Pozdrawiam serdecznie

Wyraź swoją opinię

Powiedz nam co myślisz...